top of page

Er du ramt af stress?

Hvad er stress?

Stress handler ikke om at have travlt eller meget at lave. Det kan det også handle om - men ikke alene. Stress er en belastningstilstand (fysisk og/eller psykisk), der opstår, når ydre eller indre krav overstiger de ressourcer man har (eller oplever man har) til rådighed.

Kortvarig stress er en hensigtsmæssig måde, kroppen kan reagere på, når den skal være parat til at handle i en ekstraordinær situation. Længerevarenede stress derimod udgør en alvorlig trussel mod helbredet.

Vi kan foreksempel blive stresset på vores arbejde, når den årlige statusrapport skal leveres, eller hvis der er mange sygemeldinger på jobbet og man derfor får ekstra mange arbejdsopgaver. Man kan også blive stresset, hvis man oplever store omvæltninger i sit liv - det kan fx være hvis man skal flytte, har konflikter med sin partner, problemer med børnene eller i forbindelse med sygdom og dødsfald. Fælles for alle disse situationer er, at man igennem en periode føler, at man skal levere mere, kunne mere, stille op til mere end man egentlig har ressourcer til.

Kroppen i alarmberedskab 24-7

Kroppens evne til at skulle yde noget ekstremt i en ekstraordinær situation er utrolig vigtig for os - det er de ressourcer vi kan trække på i fx livsvigtige situationer. Men hvis den situation, som vores krop reagerer med stress på, bliver ved i en lang periode eller hvis situationen var meget voldsom eller ekstrem, så kan tilstanden gå hen og blive kronisk. Selv hvis situationen er slut og overstået, kan vores krop vedblive med at være i alarmberedskab, som om den hele tiden skal kæmpe for vores overlevelse. Det er selvsagt ikke særlig sundt - hverken for vores fysiske eller psykiske velbefindende.

Almindelige symptomer på stress

Stress påvirker både vores psyke og fysik. Det påvirker vores humør, vores glæde ved samvær med andre mennesker - det påvirker vores hjerne og det påvirker også vores organer. Nedenfor ser du en kort gennemgang af nogle af de mest almindelige symptomer på stress. Man har ikke nødvendigvis dem alle sammen.

  • Følelsesmæssige reaktioner: bekymringer, angst, ked-af-det-hed, vrede og irritation, følelse af ikke være god nok, følelse af tomhed eller ligegyldighed, mister lysten til at være sammen med andre, sover dårligere. Stress påvirker vores nære relationer negativt og kan faktisk også føre til depression!

  • Intellektuelle reaktioner: svært ved at koncentrere sig og huske, svært ved at løse problemer og træffe beslutninger, dårligere til at organisere sit arbejde, lavere engagement og dårligere udholdenhed.

  • Smerter i muskler og led. Spændte muskler i nakke, skuldre samt øvre og nedre ryg. Oftere hold i nakke/ryggen. Større risiko for skader.

  • Hovedpine, både specifik og generelle hovedpiner, herunder migræneanfald og spændingshovedpiner.

  • Hjertebanken, forhøjet blodtryk, hjerteanfald, større risiko for slagtilfælde.

  • Problemer med mave- og tarmsystemet. Forstoppelse, diaré, kvalme, opkast, oppustet mave, ondt i maven.

  • Hududslæt. Eksem og herpes infektioner tiltager ofte ved stress.

  • Generelt dårligere immunforsvar og dermed større risiko for infektioner.

Slip af med stressen

Stress må ikke ignoreres. Det er du nødt til at handle på - og heldigvis kan du godt slippe af med stressen. Der er ikke noget quick-fix - det tager tid og er hårdt "arbejde" - men det er det hele værd - gevinsten er nemlig, at du får dit liv tilbage og måske endda opnår en helt ny grad af livskvalitet og livsglæde.

Hos Momentum Sportsterapi laver Jakob Garciá en stressbehandling bestående af en kombination af massage samt krops- og psykoterapi.

Helt kort fortalt foregår behandlingen ved at arbejde med kroppen, følelserne og tankerne. Kroppen masseres så muskler, sener og led slapper af, blodgennemstrømning forbedres, nervesystemet beroliges og der skabes større fysisk velvære. Herudover arbejdes der med din evne til at mærke din krop og de signaler den giver - den er nemlig ret smart og hvis du lærer at lytte ordentligt efter, kan den faktisk fortæller dig ret meget om, hvad du har brug for. Der arbejdes også rigtig meget med åndedrættet og aktiveringen af det parasympatiske nervesystem. Det handler dog også om, at få set på hvilke værdier du har i livet og om de forventninger du har til dig selv er realistiske. Du skal skabe en bedre balance mellem at yde og give og så være i ro, hvile og sikkert også blive bedre til at bede om og modtage hjælp og lære at sige fra - at sige nej.

Stressbehandling handler ikke om at give dig redskaber til, at du kan gå ud og klare dit stressede liv. Du er nødt til at lave forandringer - ikke bare midlertidige, til du er tilbage på benene og kan genoptage dit stressede liv for fuld skrue - for så kommer stressen bare igen - måske med et nyt udtryk, nye og anderledes symptomer - men den kommer igen!

Du er nødt til at forstå årsagen til, at du rammes af stress - og så skabe de forandringer der er nødvendige, for at du kan leve et liv uden stress - et liv der er nærværende, meningsfyldt og (selv)kærligt.

 

Stresstest - KEDS, Karolinska Exhaustion Disorder Scale

Stresstesten er udviklet af Karolinska Instituttet i Stockholm og er en international anerkendt selvtest til måling af stressniveau.

Comments


Udvalgte indlæg
Seneste indlæg
Arkiv
Tags
Ingen tags endnu.
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page